Kokbok

 

Här kommer några av mina favoritrecept.
Kakor och bröd som jag har bakat många gånger genom åren.

 

Stampabröd 

Lingonbröd

Chokladkaka

Mazarinkaka

 
 
 
Stampabröd

1.5 l rågsikt
1.5 dl sirap
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
3-4 tsk brödkryddor
2 tsk salt
1. De torra ingredienserna blandas först.
2. Därefter sirap och fil.
3. Tag upp degen på ett bakbord.
Kavla till tunna kakor.
4. Stek dem på båda sidorna i en
stekpanna, utan fett.
Servera genast med smör, ost och marmelad.
 

 
 
 
 
 
 
 
Lingonbröd
 
8 dl mjöl (vetemjöl + rågsikt)
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 msk brödkryddor
0.5 dl lingonsylt
3 dl filmjölk
0.5 dl sirap
1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
2. Tillsätt lingon, filmjölk och sirap.
3. Arbeta slät och jämn.
4. Lägg i smord form (1.5 l) släta ut ytan.
5. Grädda i 175° ca 1 timme.
Godast blir brödet om man väntar
1 dygn innan det skäres i tunna skivor.

 
 
 
 
 
 
 
Chokladkaka      (räcker till 1 långpanna)

250 g smör/margarin
7 dl strösocker 
6 ägg
10 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
6-8 msk kakao
4 dl mjölk

Glasyr:
200 g smör/margarin
4 msk kakao
drygt 6 dl florsocker 
4-5 msk starkt,
bryggt kaffe
4 tsk vaniljsocker
1. Vispa matfett och socker vitt och poröst.
2. Tillsätt äggen, ett i sänder.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och
kakao i en skål.
4. Tillsätt mjölken och mjölblandningen växelvis. Rör allt till en jämn smet.
5. Smörj en långpanna, och häll i smeten.
6. Grädda i 175°C 35-45 min.
7. Låt kakan svalna i långpannan under bakduk.
8. Smält matfettet till glasyren.
9. Tillsätt kakao, florsocker, vaniljsocker och kaffe. Rör till en jämn smet.
10. Bred glasyren över den ljumna kakan.
 

 
 
 
 
 
 
 
Mazarinkaka
 
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl mald mandel
6 malda bittermandlar
1 ägg

125 g smält smör
1½ dl mjölk
 
1. Blanda de torra ingredienserna + ägget i en skål
2. Smält smöret och häll därefter i mjölken i kastrullen.
3. Häll i mjölk- och smörblandningen i skålen med de torra ingredienserna.
4. Rör om med en träsked.
5. Häll i smeten i en form med avtagbar kant

Grädda 40 minuter i 175 grader

Pudra över lite florsocker över kakan
 
 

 
 

© Cre8or - 2005-2017. All rights reserved!